Dette blogginnlegget skal enkelt forklare forskjellene på 1D og 2D strekkoder, og forskjellig strekkodeutstyr. Vi ser også på hva som er viktig å tenke på når man skal velge utstyr.
Strekkodelesere er blitt et vanlig syn enten du er i kassen i matbutikken, eller henter varer på et lager. De ansatte skanner produktene slik at varelageret hele tiden er oppdatert. Bruk av strekkodeleser eller skanner sikrer identifisering av varer og minimerer sjansen for feil. Vi i TA Elektronikk har 30 års erfaring i bransjen, og fører strekkodeutstyr fra alle de store leverandørene.
Det har skjedd mye i strekkode-verden den siste tiden. Fra å kun være streker i en retning (1D), har vi nå fått 2D strekkoder som også innfatter QR-koder. Kodene kan dermed inneholde mye mer informasjon enn før. Nå i disse covid-19 tider er det for eksempel vanlig å bruke QR-kode som besøksregister hos bedrifter. En QR-kode kan enkelt skannes via kamera på din egen mobiltelefon eller ved hjelp av egnede skannere. QR-koder brukes også på visittkort eller i reklame for å enkelt guide forbrukeren inn på ønsket nettside.
Vi ønsker å hjelpe deg som leser til å forstå hvilke fordeler du og din bedrift kan dra nytte av om dere inkluderer strekkodeutstyr i deres arbeidshverdag. Noen stikkord er effektivitet, lavere feilprosent og ergonomisk bruk.
Fordeler
Det er mange fordeler med å bruke strekkoder aktivt i arbeidshverdagen. Sjansen for feil på lager synker drastisk, i tillegg til at det er enkelt å bruke. Plukking fra lager er enkelt, og man kan skanne alt fra posisjoner til varer. Det vil også være lettere å holde orden på et stort lager med mange plasseringer om de settes opp med strekkoder for plassering. Det å hindre nedetid er også er viktig faktor å ha i tankene. Derfor fører vi kvalitetsprodukter fra de største produsentene.
Forskjellene på strekkoder
Som nevnt over finnes det i hovedsak 2 typer strekkoder, 1D og 2D. 1D står for én-dimensjonale strekkoder som kun har streker i en retning. 2D står for to-dimensjonale strekkoder, og disse har streker i 2 retninger.
1D strekkoder er de tradisjonelle som er vanlige på varer og i matbutikk. Disse leses av en laser, og koden er lik i hele høyden. Dette betyr at hver strek betyr det samme i hele høyden når den leses av laseren i strekkodeleseren. Disse leses raskt og enkelt, og siden laseren er synlig er det enkelt å velge hvilken strekkode man sikter på.
2D strekkoder er strekkoder som har streker i flere retninger. Et typisk eksempel er en QR-kode. Teknologien som brukes for å lese 2D består av en «imager» som tar et bilde av strekkoden og leser den. Dette gjør at den også kan lese 1D strekkoder.
Hva er en strekkodeleser?
En
strekkodeleser er en enhet hvis oppgave er å lese strekkoder. Disse brukes i mange deler av en bedrift. Butikk og lager er de stedene som normalt har størst bruk for strekkodeutstyr. I en butikk fjerner man store deler av feilkildene når man ikke skal manuelt skrive inn hvert produkt. Dette gjelder også for lager. Man ender opp med mer nøyaktige tall på både salg og lager, noe som forenkler den årlige tellingen betraktelig. På et lager med elektronikk vil man ofte ha kontroll på serienummer, og de står stort sett utenpå forpakningen, sammen med strekkoden. Da er det bare å skanne den rett inn i systemet. Dette er tidsbesparende og fjerner muligheten for feiltasting.
Strekkodeleseren er altså både effektiv og nøyaktig, akkurat det man ser etter!
I hovedsak deler vi strekkodeleserne inn i 2 bruksområder; detaljhandel og lager/industri. Det vil være et litt glidende skille mellom disse kategoriene. Detaljhandel er i hovedsak innendørs og pent bruk, og lager/industri er røff bruk både inne og ute. Lager- og industriprodukter må tåle temperatursvingninger, regn, fall mot harde underlag osv.
Strekkode utstyr er også så mye mer
Som nevnt har det skjedd mye de siste årene i denne bransjen. Og for mange kunder er det ønskelig med en håndterminal som har skjerm hvor man kan skanne direkte inn i eget system. Her er det smarttelefon- eller nettbrett-løsninger som dominerer. Vår bestselger Honeywell CT60 er en telefon med 4,7" touch-skjerm, som er vanntett og tåler en tur og to i bakken. Forskjellen på denne og en vanlig telefon er at den både har et 13MP kamera, og en innebygd strekkodeleser. Den leser både 1D og 2D koder. Her kan man bruke egen app, eller nettbasert løsning, og jobbe i hele systemet samtidig som man beveger seg rundt og kan skanne.
Det finnes også versjoner med fullt tastatur, slik som Intermec CK65. Denne har en 4" touch-skjerm i tillegg til fullt tastatur. Den er meget kraftig, støtsikker, IP64, og kan leveres med utvidet rekkevidde slik at den får inntil 15 meter leseavstand.
Det finnes også flere versjoner
ATEX/EX godkjente strekkodelesere. Til både sone 1 og sone 2. Dette er løsninger som er perfekte i områder hvor det er gass eller eksplosjonsfarlige omgivelser.
I tillegg fører vi det meste av utstyr til strekkodelesere. Alt fra
ringskannere som Zebra RS5100 til dockingstasjoner og ekstra batteri.
Tilkobling
Strekkodeleserne trenger en ekstern enhet som informasjonen blir lest til. Dette er ofte en PC eller et nettbrett, og skanneren er koblet til kablet eller trådløst. For kablet tilkobling brukes det USB, RS232 eller ethernet. Og for trådløst er det i hovedsak bluetooth tilkobling.
Håndterminal
Ønsker du å kunne skanne uten å måtte sjekke en ekstern enhet om du fikk lagt det inn på rett sted, eller om den leste strekkoden i det hele tatt? Da vil en
håndterminal passe perfekt. Dette er som forklart over en bærbar enhet med innebygd skanner. Disse finnes i både telefon og nettbrett-størrelse. Felles for alle er at de kjører Android som operativsystem. Modellene leveres både med og uten 4G. De er også ofte mer robust enn man er vant til fra forbrukermarkedet. Modellene passer til alle mulige miljøer og utvalget er stort.
Nettbrett
Det er også kommet
nettbrett med innebygd strekkodeleser. Dette er ofte robuste nettbrett med 2D strekkodeleser integrert på toppen, og en dedikert knapp bak som er enkel å trykke på. Nettbrettene kommer med både Android og Windows som operativsystem, og kan betjenes med hansker. Dette er i hovedsak en løsning for de som ønsker en engangsinvestering hvor man både kan skanne og bruke nettbrettet til andre oppgaver. Det er heller ikke spesielt ergonomisk om det skannes mange varer i løpet av en dag.
Truckterminal
Den siste kategorien er
truckterminaler. Dette er fastmonterte skjermer som har både tastatur og touch-skjerm. Disse er tøffe terminaler som kan fås selv med de-froster integrert i skjermen. Da er den klar for å brukes på kalde lager uten nevneverdig treghet i skjermen. Strømforsyningen kobles direkte på hovedbatteriet i trucken, og i tillegg til innebygd wifi kan man montere eksterne antenner på trucken.
Hvilken strekkodeleser skal jeg gå for?
Først må du vite hvilket bruk du skal ha den til. Dette er kanskje det viktigste hensynet å ta. Du må vite hvilken type strekkode, fra hvilken avstand den skal kunne leses, og om den er i detalj-handel eller industri. Ut ifra disse svarene kan man bestemme hvilket produkt som passer best til deres behov. Det kan være vanskelig å bestemme disse forskjellene, og det er her vår kompetanse kommer inn. Det er noe av det som skiller oss fra konkurrentene våre som i hovedsak er nettbutikker. De har ikke samme support og heller ikke samme kompetanse på produktene. Velg trygt – bruk fagfolk –
spør oss